Puheenjohtajan palstaTervetuloa Puheenjohtajan palstalle

23.3.2021

Tänään Mikkelin Maanpuolustusnaiset ry viettää 65-vuotispäivää.

23.3.1956 kokoontui 14 naista Hotelli Nuijamieheen perustamaan Mikkelin reserviupseerikerholle naisjaostoa. Naisosasto koostui tällöin reservinupseerien puolisoista ja leskistä. Yhteistyötä oli tehty aiemmin mm. kerhoiltojen kahvituksissa ja kilpailujen muonituksissa. 50-luvulla perheiden ja lasten tukeminen oli olennainen osa toimintaa. Vähävaraisille perheille annettiin joulupaketteja, vaatepaketteja lähetettiin rajaseudun lapsille, ylioppilaslakit sodassa kaatuneiden isien lapsille ja stipendejä valmistuneille.
Alkuvuosikymmeninä naisosaston tärkeimpänä tehtävänä oli taloudellisen tuen antaminen upseerien toimintaan. Oman lipun hankkiminen miesten kerholle oli kunnia-asia. Varoja saatiin eri tavoin mm. keräyksillä ja myyjäisillä.

Oma yhdistys Mikkelin Reserviupseerien Naiset ry perustettiin 1969. Vuonna 1995 yhdistyksen nimeksi muutettiin Mikkelin Naisten Maanpuolustusyhdistys ry, jolloin siihen saattoi liittyä kuka tahansa maanpuolustushenkinen nainen. Kouluttautuminen lisääntyi, hankittiin tietoa väestönsuojelusta, ensiavusta, turvallisuuspolitiikasta ja johtamistaidoista. Yhdistys oli järjestämässä ensimmäistä valtakunnallista Mikkeli98 -harjoitusta Karkialammella toukokuussa 1998. 

Nimi muutettiin Mikkelin Maanpuolustusnaiset ry:ksi 2005 ja tällöin yhdistykseen liittyi sisaryhdistyksen Suomen Naisten Maanpuolustusjärjestö ry:n Mikkelin osaston jäsenet. Ensimmäinen yhteinen iso ponnistus Lokki kutsuu -harjoitus Karkialammella oli jo heti toukokuussa 2005. 

Kiitämme arvokkaasta toiminnasta ja jatkamme työtä tämän vuoden teemalla “Yhdessä toimien lähellä ja etänä”. Yhdistyksen tavoitteena on lisätä naisten maanpuolustustahtoa, kouluttaa naisia sekä tiedollisesti että taidollisesti, vahvistaa henkistä ja fyysistä kuntoa sekä kannustaa kouluttautumaan arjen häiriötilanteisiin. Nyt, kuten monesti aiemminkin, olemme mukana järjestämässä Naisten Valmiusliiton valtakunnallista PikkuNASTA Savotar 2021 -harjoitusta, osallistumme NVL:n ja MPK:n varautumis- ja turvallisuuskoulutuksiin, koemme liikunnaniloa liiton Kimpassa -liikuntakampanjassa ja järjestämme erilaisia jäsentapahtumia. 
Odotamme kovasti, että koronarajoitukset poistuvat ja voimme taas kokoontua turvallisesti ja palata järjestötyön pariin entistä topakammin.
Tervetuloa mukaan toimintaamme, iloisessa joukossamme on tilaa jokaiselle!

Lähde: Marja Myyryläinen, Päämajakaupungin naiset isänmaan asialla, 50-vuotishistoriikki 2006


1.2.2021

Talvista vuoden alkua ja valoisaa alkanutta vuotta 2021! 

Tänä vuonna on yhdistyksen 65. vuosipäivä ja tulemme viettämään sitä jäsenten kanssa jollakin tavalla. Hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksen ja suunnittelimme alustavasti vuoden toimintaa.  Koronatilanteesta johtuen emme ole voineet aloittaa tapaamisia vielä. Seuraamme tilannetta ja toivottavasti pääsemme kokoontumaan mahdollisimman pian - siihen asti iloa ja terveyttä kaikille! 
💙 Anu, pj


22.12.2019

Tänään vuoden lyhyimpänä ja harmaana päivänä on ilo todeta että joulu on jo lähellä ja päivä alkaa pidentyä vaikkakin vain 5 minuuttia viikossa. Kuluneen vuoden aikana olemme mm. retkeilleet, nauttineet teatterista ja konserteista ja tehneet talkootyötä. Kanttiinimme Marskin marssilla oli menestys ja osallistuminen Päämajajotoksen muonitukseen oli antoisa ja mielenkiintoinen kokemus. Kaikkien näiden onnistumiseen on tarvittu teidän osallistumista ja panostanne, tuhannet kiitokset! 

Kiitos kaikille jäsenyydestä, jokainen jäsen on tärkeä. Olen iloinen, että olemme saaneet vuoden aikana useita uusia jäseniä joukkoomme. Toivon teiltä lisää vinkkejä toimintaamme ajatuksella kaikille jotain mieleistä tekemistä. 

Toivotan ihanaa leppoisaa joulun tunnelmaa ja hyvää uutta vuotta kaikille!

Anu
pj

12.1.2019

Hyvä maanpuolustusnainen!

Hyvää alkanutta vuotta!

Olen uusi puheenjohtajanne. Otin ison haasteen jatkaa entisten puheenjohtajien ansiokkaasti johtaman yhdistyksen johdossa perinteitä noudattaen liiton teemalla “Topakasti arjen turvaksi”. Yhdistyksen jäseneksi olen tullut vuonna 2001 silloisen puheenjohtajan ja hyvän ystäväni ja työkaverini Seija Korpelan innostamana. Yhdistyksessä olen toiminut hallituksessa, taloudenhoitajana ja viime vuoden sihteerinä. Kaksi vuotta olen kuulunut Maanpuolustusnaisten Etelä-Savon piirin hallitukseen ja viime vuodesta ollut Naisten Valmiusliiton Alueneuvottelukunnan johtokunnan jäsen ja taloudenhoitaja.
Olen osallistunut useisiin Naisten Valmiusliiton NASTA-harjoituksiin kurssilaisena ja ollut tekemässä Lokki 2005 ja Savotta 2014 ja myös tulevaa Savotar 2020 -harjoitusta. Mikkelissä järjestetyissä PikkuNASTA -harjoituksissa olin Maasto- ja erätaitojen kurssinjohtajana. 

Hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksen, varapuheenjohtajana ja sihteerinä toimii Kirsti Hämäläinen ja hallituksen jäseniä ovat Minna Kaaja (taloudenhoitaja), Emmi Pöntinen (liikuntavastaava), Leila Rapo-Jääskeläinen (verkostovastaava) ja Aija Torniainen (koulutusvastaava). Yhdessä pyrimme järjestämään mielenkiintoisia tapahtumia (mm. retkiä, kulttuuria, kädentaitoja) ja turvallisuus- ja varautumiskoulutusta. Koulutuksissa tulemme hyödyntämään mm. oman liiton, Naisten Valmiusliiton/Etelä-Savon alueneuvottelukunnan ja Maanpuolustuskoulutuksen (MPK) tarjoamia mahdollisuuksia.

Jäsenkirje on tulossa helmikuussa mutta tässä vaiheessa jo muutama tapahtuma:

su 17.2. Liiton Kimpassa -liikuntakampanja jatkuu tänäkin vuonna. Aloitamme pisteiden keruun heti ja lähdemme su 17.2. klo 9.00 porukalla tutustumaan lumikenkäilyyn oppaan johdolla. Lenkin jälkeen nautimme hirvikeittolounaan (vaihtoehtoisesti ilman lihaa kasviskeittoa) ja kahvit Pienniemen Taika-tilalla Hurissalossa. Sitovat ilmoittautumiset minulle sähköpostiin tai puhelimitse su 3.2 mennessä, muista ilmoittaa myös erityisruokavalio. Menemme kimppakyydeillä, lähtöpaikka ilmoitetaan lähempänä. 
Lähde reippaasti kokeilemaan ja viettämään päivä upeissa luontokohteissa! 
Retki toteutetaan vain jos osallistujia on vähintään 10.

ti 5.3. klo 18.00 perinteinen Kyyhkylän laskiaistapahtuma, yhteinen tapahtuma 
Reserviläisten ja Reservinupseerien kanssa, mukana Rakuunasoittokunta. Tervetuloa!

la 9.3. Piirin kevätkokous ja järjestökoulutus Savonlinnassa, mennään yhdessä 
kimppakyydeillä. Paluumatkalla käymme Teehuoneella Juvalla mikäli aikataulu sen sallii. Tarkempi aika ja kokouskutsu tulee lähempänä.

Järjestökoulutuksessa kerrotaan liitosta, piiristä, yhdistyksestä ja Naisten Valmiusliitosta (NVL) ja Maanpuolustuskoulutuksesta (MPK). Koulutusohjelmaan osallistuminen on liiton jäsenille täysin vapaaehtoista. Järjestökoulutus on mielenkiintoista kuultavaa niin uusille jäsenille kuin vanhoille konkareillekin.
Maanpuolustusnaisten Liiton koulutusohjelman perustana on kaikille jäsenille tarkoitettu peruskoulutus, joka muodostuu järjestökoulutuksesta (3h), Arjen turvallisuuskurssista (16h) ja vapaavalintaisesta muusta viikonlopun kestävästä varautumiskoulutuksesta. Kun jäsen on suorittanut mainitut kolme osiota, hän on oikeutettu liiton koulutusmerkkiin ja todistukseen peruskoulutuksen suorittamisesta. 

Eurooppalainen tietosuoja-asetus tuli Suomessa voimaan 25.5.2018 alkaen. Reserviläisliitto, joka ylläpitää maanpuolustusjärjestöjen käyttämää jäsenrekisteriä, on laatinut tietosuojaselosteen. Se löytyy liittomme nettisivuilta www.maanpuolustusnaistenliitto.fi (Klikkaa yläpalkista “liitto”, oikealla palstalla tietosuojaseloste). Mikäli haluat käydä tarkistamassa omat tietosi saat jäsennumerosi minulta.

Minulle voit soittaa puh. 040 5834580 tai lähettää sähköpostia anu.metsakallio@gmail.com tai yhdistyksen sähköpostiin maanpuolustusnaiset@gmail.com
Voit seurata meitä tämän nettisivun lisäksi facebookissa.

Toivon, että saisin teiltä toiveita ja vinkkejä paikoista ja tapahtumista mitä haluaisitte yhdistyksen järjestävän ja toki palautetta toiminnastamme. 
Ota rohkeasti yhteyttä!

Terveisin Anu pj


10.9.2017
Kesä meni menojaan. Ja millainen kesä? Jokainen kesälomaansa viettävä sai osaksensa sateisia ja vähän enemmän sateisia päiviä. Lohdutuksena se, että mikäli vuotuinen sademäärä pysyy ennallaan, ei talvella ole lumitöitä.
Ja kun katson ulos tuonne pihlajikkoon, niin olen hyvinkin taipuvainen uskomaan vanhan kansan sanontaan; Pihlaja ei kahta kanna. Marjoja ja lunta. Ja voi hyvänen aika miten paljon noita marjoja onkaan.
Maanpuolustusnaiset olivat aktiivisia koko kesän ajan. Aluksi vain huhusimme kuusenkerkkäsiirapin keitosta, mutta siitä tuli totisinta totta siinä vaiheessa kun pihaani ilmestyi autolastillinen innokkaita naisia kerkkien keruuseen. Sateen jälkeisessä metsässä, pihan ympärillä, varustautuneena milloin minkäkin värisiin sadeasuihin, keräsimme kaksi ämpärillistä kerkkiä. Tästä muutaman päivän päästä kerkät keitettiin siirapiksi ja purkitettiin. 
Kesän lopuksi 26. ja 27.8 järjestettiin Marskin Marssit Mikkelin Reserviläisten johdolla.
Mukana korinpunonta- ja tuohikäsityöläisiä, Sotilaskotisisaret, Reservinupseerit, Puolustusvoimat sekä MPK. Historiarasteilla näyteltiin myös ulkopuolisten apujoukkojen voimin pieniä näytelmiä, joilla esitettiin Suomen itsenäisyyden vaikuttavimpia vuosikymmeniä. Lukuisa joukko tukijoita varmistivat kaikki yhdessä sen, että saimme aikaan unohtumattoman Suomi100 tapahtuman. 
Meillä oli 50-luvun jälleenrakentamis rasti ideoitavaksi. Naiset ja lapset kuin myös miehet puettiin tuon ajan henkeen, keitimme savulihasta hernekeiton ja kahvin kera oli tarjolla monenlaisia kahvikakkuja. Valmistimme myös mustaherukanlehdestä Louhisaarenjuomaa.
Myynnissä oli kerkkäsiirappia ja Hurissalosta kotoisin tehtyä pihkavoidetta.
Toisella rastillamme kaksi jäsentämme pukeutuivat Ilmavalvonta lotiksi ja suorittivat tehtäväänsä ansioituneesti.
Tapahtuma ylitti kaikki odotukset ja tästä paineet kasvavat seuraavaa vuotta silmällä pitäen. Yleisö osaa odottaa, että muutokset mitä reitillä tänä vuonna koettiin, tulevat jatkumaan tulevina vuosina...
Nyt kuljemme kohti syksyä. Syyskokous ja sen yhteydessä jäsentapahtuma sekä joulukuun Joulutulet. Siinä perinteiset tapahtumat. Ethän jätä seuraamatta jäsenpostiasi tai sivujamme. Maanpuolustusnaisista kuullaan vielä varmasti muutakin.

Kiitokset yhteisestä kuluvasta vuodesta
Teitä tervehtien Eeva pj.

29.5.2017
Kevät on jo pitkällä. Käki on kukkunut jo alun kolmatta viikkoa, pääskyset saapuneet tuttuun tapaan vanhoille pesäpaikoille, mehiläiset kansoittaneet ensimmäiset kevätkukkijat kukkapenkissä ja joka puolella pihan perillä metsikössä kuuluu kummia. 
Kevät on ihanaa aikaa. Keväällä voin sanoa suoraan sydämestä, tämä on niin minun paikkani asua. Maalla, kaukana kaikesta, keskellä ei mitään. Ja se on ihanaa.
Maanpuolustusnaiset ovat pitäneet kevät kokouksensa ja vuoden ensimmäistä jäsenpäivääkin vietettiin naisten hellimisen merkeissä. Sitä me tarvitsemme. 
Arki ei ole vain työtä, kiirettä ja suorittamista, välillä on seisahduttava ja otettava aikaa itselleen. Nautittava ystävistä ympärillä, hengenheimolaisista. Voin kertoa, että viimein savusaunan lauteella, kun päivänpolttavimmat kuulumiset on vaihdettu, mieli ja sielu lepää saunasiskojen seurassa. Suosittelen sinuakin kokeilemaan sitä ihanuutta, näitä kokemuksia me tarjoamme aina silloin tällöin jäsenillemme.

Eilen sunnuntaina kävimme tutustumassa päiväretkellä Mäntyharjun Mouhussa 1918 taistelujen muistomerkillä ja tulistelimme Matkoslammen laavulla. Ja yllätys yllätys, laavullakin oli tarjolla mahdollisuus saunoa. Käypäs katsomassa kuvia. Ainakin facebookissa on pieni videomaistiainen retkestämme.

Kesän aikana osallistumme asuntomessujen harjakaismuonitukseen ja St.Micheleitten aikaan jäsenet aktivoituvat raveihin talkooteemalla. Elokuussa lähdemme Jyväskylään Kesäyön marssille, mikä on Maanpuolustusnaisten liiton  ulkoilutapahtuma. Kesäyönä 19.8 ollaan liikkeellä, joku voi tapailla marssin tahtia, mutta tärkeintä on yhdessäolo ja osallistuminen tähän hienoon  Suomi100 tapahtumaan.

Sen verran vielä kerron tulevasta. Jos olet kiinnostunut Kuusenkerkkäsiirapin valmistamisesta, ole kuulolla ja seuraa sähköpostiasi sekä sivujamme. 
Tänä vuonna me Mikkelinnaiset käymme kerkkiin käsiksi ja keitämme maistuvan siirapin syksyn tarpeisiin.

Toivottavasti tapaamme kerkkien keskellä hengenheimolaisten seurassa :)

Terveisin Eeva pj.

8.2.2017

Hyvää ja menestyksekästä Suomi 100-v. juhlavuotta

Hyvät Maanpuolustusnaiset ja maanpuolustuksesta kiinnostuneet ystävät kautta rakkaan Suomen maan.
Vuosi on vaihtunut ja toiminta käynnistynyt. 

Uusi hallitus on pitänyt järjestäytymiskokouksensa Karkialammella MPK;n kokoustiloissa.
Ilmassa oli odotettua pörinää ja vasta perustettu Whatsupp-ryhmä viestittelee tasaisen innostuneesti hallituksen kesken.
On ilo huomata, että pienikin lisä tuo uutta potkua toimintaan.
Tehtäväkuvia hallituksen sisällä on jaettu ja tullaan nimeämään lisääkin kun tarve niin vaatii.

Tällä hetkellä työstämme v.2016 toimintakertomusta, suunnittelemme tulevaa kevätkokousta puheenjohtajan vaihdoksen merkeissä, Etelä-Savon piirin kevätkokous vaatii oman osansa Mikkeli isäntänään ja mainitsematta ei pidä jättää Kyyhkylän Laskiastapahtumaa maaliskuussa.

Aloittaessani uutena puheenjohtajana on mahan pohjassa tuntunut pientä jännityksen nipistelyä.
Väistyvä puheenjohtaja Riitta, on ansiokkaasti luotsannut yhdistystä eteenpäin ja tehnyt siitä omanlaistaan.
Niin tapahtunee nytkin, sillä toivon, että pienillä vivahduksilla toiminnasta tulee minunlaiseni.

Olen itse toiminnan ihminen, avoin uusille ideoille ja juuriltani vahvasti Karjalantyttö Savon maalla kuitenkin syntyneenä ja kasvaneena. Asun Mikkelin Majavedellä, kädessäni pysyy niin kirves kuin virkkuukoukku, mutta tätä nykyä tartun aika usein myös kauhan varteen. Joten uskallan luvata, että toimintamme tulee aktivoitumaan ja yhteistyötä eri Maanpuolustusjärjestöjen kanssa tullaan lisäämään.

Tavataan ja tutustutaan yhteisissä ja yhteistyökumppaneiden tapahtumissa. 
Rohkaise mielesi ja tule kertomaan toiveistasi ja odotuksistasi yhdistyksen toiminnan suhteen.
Tehdään yhdessä Mikkelin Maanpuolustusnaisista iloinen ja toimiva yhdistys unohtamatta sen juuria ja historiaa.

Teitä tervehtien Eeva pj.

 

23.12.2016

Rauhallista Joulua ja Onnekasta v 2017

Puheenjohtajana olo yhdistyksessä päättyy nyt tähän vuoden loppuun. Kiitokset luottamustehtävästä, jota jään hieman haikeana kaipaamaan. Muutoksen tuulia tulee tapahtua yhdistyksessä, ja tilaa uusille mahdollisuuksille antaa.

Koko vuosi on ollut yhdistyksessä tapahtumarikasta. Erittäin hyvää yhteistyötä monien tahojen kanssa tehty ja se jatkuu edelleen. Uusia jäseniä tulee ja sieltä arvokkaasta, jo hyvän iän saavuttaneista arvon naisista joitain aina poistuu riveistämme.
Ollaan edelleen innokkaita toiminnassa. Toivotetaan uusia jäseniä tervetulleiksi, kampanjoidaan sen eteen, että nuoret naisetkin innostuisi toiminnastamme.

Vastuu jatkuu Etelä-Savon maanpuolustusnaisten piirin puh.joht.
Mukana siis ollaan. 

Tänään tahtoisin antaa sinulle pienen lahjan.
Se olisi sidottu ystävyyden kultanauhalla.
Se olisi kääritty hyvyyden voimapaperiin.
Se olisi tuoksuvia ruusuja,
jotka kiitoksen kanssa tahtoisin ojentaa,
suurena kimppuna sydämellesi.

t.Riitta pj. 

 

18.12.2015

Arvoisat maanpuolustusnaiset!
Kulunut vuosi alkaa olla lopuillaan. Yhdistyksen toiminnassa ollut vuoden aikana paljon erilaisia tapahtumia! Niiden onnistumiseksi on tarvittu teidän naisten sitoutunutta panostusta. Ilman teitä, mikään tapahtuma ei olisi onnistunut. Eikä vähäisimpänä kiitosta ansaitse rivijäsenten määrä, joka antaa tuen ja viisauden toiminnallemme.

Haluan esittää suuret kiitokset teille hyvät naiset ja toivottaa mitä parhainta, rauhaisaa joulun aikaa. Mahdollisuuksia ja onnistumisia tulevalle vuodelle 2016! 


pj Riitta


 

31.8.2015

Arvon naiset!

Kesän jälkeen yhdistyksen toiminta jo hyvässä vauhdissa. Hallitus kokoontunut, Marskin marssi pidetty.
Suunnitteilla v.2016 60v-juhla. On hienoa todeta, että yhdistyksemme toiminta herättää mielenkiintoa. Tämä merkitsee sitä, että uusia jäseniä ilmoittaa halunsa liittyä Maanpuolustusnaisiin.
Tehkäämme yhdistyksestä ja sen toiminnasta edelleen mielenkiintoinen ja toimelias. Siihen tarvitsemme kaikkien jäsenten panosta ja innostusta. Ehdotelmia ja ajatuksia otamme mielellämme vastaan.
Kiitokset kaikille, jotka ovat toimintaamme tukeneet tavalla tai toisella.

Toivotan teille kaikille kaunista ja kirpakkaa , puolukan punaista syksyä!

T. Riitta pj.


Syysmetsässä

 Oi loistoa syksyn metsän! Oi kirkasta voimaa sen!
Ylt’ympäri ruskeat rungot läpi havujen vehreyden,
märät kiiltävät lehdet mullassa ja kostea sammalmaa,
— en mitään maailmassa voi siten rakastaa.
Joka ainoan lehden kauneus koskee sydämeen,
joka mättään väliin silmäni jää kuin uuteen syvyyteen.
Ja havut hohtavat helmissään, ja haapa alaston
käsivartensa paljaat ja voimakkaat ylös tuuliin nostanut on.
Tätä tuoksua syksyn mullan! Ei ole sen vahvempaa.

-Saima Harmaja-

11.6.2015


Nocturne

Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Sulle laulan, neiti kesäheinä,
sydämeni suuri hiljaisuus,
uskontoni, soipa säveleinä,
tammenlehvä-seppel vehryt, uus.
En ma enää aja virvatulta,
onpa kädessäni onnen kulta;
pienentyy mun ympär' elon piiri;
aika seisoo, nukkuu tuuliviiri;
edessäni hämäräinen tie
tuntemattomahan tupaan vie.

Eino LeinoNäillä Eino Leinon runon sanoi toivotan lämmint' ja aurinkoista kesää kaikille Suomen naisille.- riitta-
  


21.1.2015
Arvoisat Maanpuolustusnaiset!

Olemme menossa kohti valoa ja aurinkoa!
Talvi on niin kuin pitääkin, pakkasta ja lunta.

Hallitus kokoontuu tällä viikolla ensikertaa uuden jäsenistön voimin. Antoisa ja vaihderikas vuosi jälleen tulossa.Tehkäämme tästä vuodesta mieleenpainuva. Ollaan innolla mukana toiminnassa. Muistakaa kertoa toiveita ja ajatuksia. Silloin voimme yhdessä tehdä vieläkin parempaa ja näkyvää työtä.

Jäsenkirje, toimintasuunnitelma ja jäsenmaksulomake lähtee tuolla helmikuun lopulla, marraskuun alkupuolella postiin. Päivitykset nettisivuilla pyritään pitämään ajan tasalla. Tänne voi myös jäsenet kirjoittaa kommentteja tapahtumista, toiveista. Uudet ja jo vähän pitempään yhdistyksessä olleet jäsenet, lämpimästi tervetuloa mukaan tapahtumiin.

Heti jo tässä helmikuun 10. päivä klo 18:00 on perinteinen Laskiaistapahtuma Kyyhkylässä. Sinne tarvittaisiin avustavia käsipareja kahvitarjoiluun. Jos mielenkiinto heräsi ja aikatauluihisi sopii, ota pikaisesti yhteyttä minuun puh. johtajaan.

Tästä tämä kevätkausi pyörähtää käyntiin ja ennen kuin huomataan niin kevät on jo pitkällä.

Talviterveisin
T. Riitta pj.


23.11.2014


Arvon naiset!

Talvi on ottamassa otetta syksyn kauneudesta. Meillä yhdistyksessä on runsaasti ollut toimintaa ja se jatkuu vielä tuonne joulukuun puolelle! Tärkeänä pidän tulevaa syyskokousta, jossa jäsenistö saa olla päättämässä tärkeistä yhdistykseen liittyvistä asioista. Tulkaa mukaan ja tehdään  toiminnasta antoisaa ja mielenkiintoista.

Kiitokset ahkerista jäsenistä, jotka ovat olleet mahdollistamassa erilaisia onnistuneita tapahtumia. Maa ei vielä ole saanut kaunista valkoista peitettä, mutta sitä odotellessa nautitaan tästä hetkestä.Riitta

Ensilumi maahan satoi;
kaunis, hento valkoinen.

Hiljaa leijui taivaasta,

kuin laulu enkelten.

Iloitsi metsä ja puut,

juhlapuku huurteinen;

peittänyt on alleen sen.

Hetki on aikaa,

olla hiljaa ja viaton.

Puhdas ja valkoinen.5.6.2014


Arvoisat maanpuolustusnaiset!

Suomen suvi on kauneimillaan. Lämpimästä auringonpaisteesta emme ole saaneet kovin  nauttia, mutta varmasti vielä lämpöisiä, aurinkoisia päiviä tulee. Yhdistyksessä ollut tiivis, vuosi, kevättalvi ja myöskin tässä alkukesässä on vielä muutama tapahtumia, joissa olemme mukana.
Uusia jäseniä joukkoomme on kevään aikan liittynyt. Hyvä, sillä yhdistyksekset tarvitseva aina uusia jäseniä tuomaan uusia ajatuksia toimintaamme.

Lämpimät kiitokset teille kaikille panoksestanne maanpuolustunaisten toiminnassa.
Toivotan lämmintä,aurinkoista ja leppoissaa kesää teille arvoisat naiset.

Riitta pj.

Karjalan kunnailla

Jo Karjalan kunnailla lehtii puu,
Jo Karjalan koivikot tuuhettuu,
Käki kukkuu siellä ja kevät on –
Vie sinne mun kaiho ponneton.
Ma tunnen vaaras ja vuoristovyös
Ja kaskies sauhut ja uinuvat yös
Ja synkkäin metsies aarniopuut,
Ja siintävät salmes ja vuonojes suut.
Siell' usein matkani määrätöin
Läpi metsäin kulki ja jylhäkköin,
Ja vuorilla seisoin paljain päin,
Mist' uljaan Karjalan eessäni näin.
Tai läksin kyliin urhojen luo,
Miss' ylhillä vaaroilla asui nuo;
Näin miehet kunnon ja hilpeän työn
Ja näin, miss' sykkii Karjalan syän.
Jo Karjalan kunnailla lehtii puu,
Jo Karjalan koivikot tuuhettuu,
Käki kukkuu siellä ja kevät on –
Vie sinne mun kaiho ponneton!


Kuva: Vienan Karjalasta 23.5.2014, Riitta Roivas
11.1.2014

Arvoisat maanpuolustusnaiset!

On jälleen uusi vuosi lähtenyt vauhdilla käyntiin.  Hallitus on kokoontunut ja suunnitelmia tulevalle vuodelle on tehty ja niitä tulee myös tässä matkan varrella lisää.
Kiitokset kaikille! Kuten tiedämme tähän tarvitaan kaikkien panosta, tavalla tai toisella.
Tänä vuonna jäsenkirje tulee perinteisessä muodossa, sillä kaikille lähetetään Maanpuolustusnaisten jäsenlehti.
Tässä oikeaa talvea odotellessa, toivotan teille kaikille oikein hyvää tätä alkanutta v 2014.
Aktiivista ja toimeliasta vuotta.

t.Riitta pj.

Kastepisaroita joutsenen siivin


Kastepisara valitsi lehden,
teki huurusta sille kehdon.
Se keinui ja huojui tuulessa.
Joutsen laskeutui peilikirkkaalle
kauniille vedenpinnalle. Se valitsi
sopivan paikan tunsin kuinka vesi
huojahti ja paikoilleen jähmettyi.
Kastepisara irtosi lehdistä ja meni
joutsenen luo, se takertui vaivattomasti
kun joutsen sen sille suo. Nyt joutsen kaunis
oli, se siipiään löyhytteli. Kastepisarat
joutsen yllään pitää vieläkin, ei kukaan
sitä voi estää kastepisaroiden kanssa lentämisestä.
Niin joutsen lähti loisti sulat kuin pohjantähti
se takaisin ei tule vaan omia polkujaan kulkee

-mirmuli 2000-4.6.2013

Arvon naiset!

Lintujen laulu , kukkuva käki, kesä, aurinko, luonto kauneimmillaan!
Rauhoittavaa, voimia antavaa luonnon omaa "lääkettä". Nauttikaamme siitä.
Toiset kesälomilla, toiset vielä sitä odottelevat!

Talvi yhdistyksessä oli jälleen toimeliasta. Suuret kiitokset mukana olleille.
Kaikkia teitä, hyvät yhdistyksen jäsenet tarvitaan. Vaikka et fyysisesti pysty olemaan mukana, tiedämme, että hengessä tuette meidän tekemistä, toimintaa.

Mukavia,hienoja jäseniltoja.
Hallitus kokoontui toukokuussa ja kokoontuu seuraavan kerran elokuussa.
 Muutama tapahtumia meillä kesän aikana kuitenkin on,
 joissa olemme mukana.
Iloksemme yhdistykseen on liittynyt uusia jäseniä. Tervetuloa joukkoomme
Se on aina hieno asia, kun toiminnastamme ollaan kiinnostuneita.
Muistakaa seurata nettisivustoja, sekä järjestöpalstaa.

Toivotan kaikille suven suloista kesää
-riitta-

MITÄ ENEMMÄN VALOA
PÄÄSTÄT SISIMPÄÄSI,

SITÄ VALOISAMPI ON MAAILMA,
JOSSA ELÄT

Shakti Gawain
kirjailija21.2.2013


Arvoisat  Maanpuolustusnaiset!

Vuosi on tovi sitten vaihtunut jo uuteen. Talven selkäkin alkaa  kohta olla taitettu!
Yhdistyksen hallitus on pitänyt tässä tämän vuoden puolella muutaman kokouksen. Käy sivuilla katsomassa, mitä olemme jo suunnitelleet tälle vuodelle! Tapahtumia on tekemisen, sekä yhdessä olemisen muodoissa. Jäseniltoja varten otamme mielellämme vastaan ehdotuksi ja ajatuksia. Uskon, että meille kaikille löytyy jokin juttu, joka kiinnostaa juuri sinua tekemisissämme. Jäsenkirje laitetaan postiin tässä piakkoin. Ne joilla on sähköposti, saavat tieodot sähköisesssä muodossa.
Mukaan liitetään jäsenmaksu-lappu.
Uusia jäseniäkin on kirjattu tälle vuodelle jo muutama.
Tervetuloa joukkoomme!
Tapaamme tapahtumissa ja kevätkokouksessa.
        RiittaLassi Nummi

Kukkien meri. Ihmisten meri, ystävyyden.
Me kaikki sen aaltoja. Joka päivä sen rannalla, ja niin silmä tottuu
eikä enää näe
kunnes tulee päivä, auringon valokeila,
ja siinä se jälleen on.
Meri, sen vahvat rauhalliset aallot:
sanat ja katseet,
kohtaaminen, äänetön puhe
Sinä olet, minä olen, me olemme
olemassa toisillemme.
Tämän hetken, joka aukenee
rajattomiin


12.9.2012

Tervehdys!
 
Tämä mennyt kesä ei ollutkaan niin lämmin, kuin ehkä monet meistä olisi niin toivonut.
Syksy on kuitenkin jo tullut ja toimintamme  lähtenyt käyntiin.
Hallitus on kokoontunut ja mm. osallistuminen Marskin marssiin heti syyskuun alussa. 
Se olikin jälleen onnistunut tapahtuma. 
Tapahtumia on tälleekin syksylle tulossa. On hienoa, kun saan puheenjohtajana todeta naisten innostunutta mukana oloa erilaisissa tapahtumissa. 
Seurailkaa nettisivujamme ja järjestöpalstaa. 
Tässä syksyn kuluessa tulee myöskin jäsenkirje ja tietenkin yhdistyksen syyskokous.
 
Toivotan teille kauniita, kuulakkaita syyspäiviä
 


SYKSYLLÄ
Nyt on syksy, ja kultaiset linnut
lentävät kaikki kotiin sinisen veden yli;
rannalla istuen tuijottaen syksyn koruja,
ja hyvästely humisee puissa.
Hyvästely on suuri, ero edessä,
mutta jälleennäkeminen on varma.
Siksi on uni kevyt, kun nukahdan, käsi pään alla.
Tunnen erään äidin hengityksen silmilläni
ja erään äidin suun sydäntäni vasten:
nuku ja uinu, lapseni , sillä aurinko on poissa
 
-edith södergran-
 
-riitta-


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
1.6.2012

Haluan toivottaa lukijoillemme ja jäsenistöllemme oikein nautinnollista suven aikaa 


SUVIRINTEELLÄ

AH, KIRKKAITA PÄIVIÄ NÄITÄ:
EI PILVEÄ YHTÄÄN NÄY,
SINIHIMMEÄIN HEINÄIN PÄITÄ
TUUL' LEMPEÄ HILJAA KÄY.

IHAN KESKELLÄ KUKKASMERTA
OLEN PAINUNUT KYLPEMÄÄN,
MÄKITERVAKON TUMMAA VERTA
YLT'YMPÄRI PÄRSKYY PÄÄN.

EI AATOSTA YHTÄÄN MULLA,
EI YHTÄÄN TOIVETTAKAAN,
SUVEN VANGIKSI NÄIN VOIN TULLA
JA KATSOA, KATSOA VAAN;

AH KIRKKAITA PÄIVÄI NÄITÄ,
KUN PILVEN PIENT' EI NÄY
JA HIMMEÄN HEINÄIN PÄITÄ
KUIN KEINUEN TUULI KÄY

ILMARI PIMIÄ-
 
 
-riitta----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------27.2.2012


Arvoisat Mikkelin Maanpuolustunaiset

Olemme jo hyvää vauhtia  menossa kohti kevättä. Uusi hallitus on kokoontunut tänä vuonna muutaman kerran. Hallituksen jäsenten määrää on viime vuodesta hieman vähennetty.
Jäsenkirje on tulossa tuossa Maaliskuun alkupuolella. Viimevuotisen tapaan jäsenistö saa sen osittain sähköisesti tai perinteisin kirjeen muodossa.
Kevään tapahtumat löytyvät sivustoiltamme sekä jäsenkirjeestä.
Toivon teille kaikille oikein hyviää ja nautinnollisia kevätpäiviä. Tapahtumissa tavataan.

KAUNEINTA ON HÄMÄRTYISSÄ

Kauneinta on hämärtyissä illoin,
Kaikki taivaan rakkaus silloin
kerääntynyt valoon tummuvaan
peittääksensä
mullan, talot maan.

Kaiken yllä hellyys väräjääpi.
Herra itse rannat himmentääpi.
Sulaa kaukainen ja läheinen.
Kaiken saa vain
lainaks ihminen.

Kaikk`on omaani ja kaikki jälleen
otetaan pois multa, kaikki jälleen.
Puut ja maa ja pilvet taivahan.
Jäljettömiin
yksin vaellan.


- PÄR LAGERKVIST-Riitta------------------------------------------------------------------------------------------------------------Tähän syksyn alkuun haluan tervehtiä teitä runolla

MYÖHÄISKESÄÄ
-viivi luik-

Nyt tuoksuu angervo
ja tulikukka
ja ohdakkeet.
On myöhäiskesä, on myöhäiskesä
ja pihlajassa
on marjat jo
ja männikössä
on kanervat.
Ja tätä kesää
ei tule enää,
ei tule enää
tätä kesää
-riitta------------------------------------------------------------------------------------------------------>
Arvoisat Mikkelin Maanpuolustusnaiset.

Nyt on kesä, luonto kauneimmillaan. Ihmisen mieli rauhoittuu katsellessaan ja kuunnellessaan tätä kaikkea kaunista. Tämä on aikaa jolloin on hyvä kerätä voimia ja levätä.
Työntäyteinen talvi takana myös yhdistyksessämme. Olemme olleet monessa mukana. Uusia juttujakin olemme saaneet tehdä.
Meillä yhdistyksessä ei ole ihan täyttä kesälomaa. Muutamia toimintoja on kesäkin aikana. Niistä löytyy tietoa sivustoiltamme.

Haluan toivottaa teille kaikille oikein hyvää ja nautinnollista kesää Ilmari Pimiän sanoin

Auringonnousu

Vieressä
ihan lähellä
suloista suven taulua.
Sinessä
ilman äärellä
heleää linnun laulua.

Metsissä soiden reunassa
lämmintä aamusumua.
Lehdissä
koivun latvassa
hiljaista tuulen humua.

Kylällä
mäen kohdalla
auringon arkaa ruskoa.
Syvällä
tunteen pohjalla
kasteenraikasta uskoa.

Lämmintä kesää

t. Riitta----------------------------------------------------------------------------------------------
1.4.2011

Arvoisat Mikkelin Maanpuolustusnaiset

Aurinkoiset kevätsäät ovat nyt parhaimmillaan. Meillä Maanpuolustusnaisissa on nyt koittanut uusi hetki. Olemme saaneet avatuksi uudet nettisivut. Täällä voi käydä tutustumassa toimintaamme ja tapahtumiimme. Nettisivuja päivitetään tarpeen mukaan. Luvassa lisää mm. valokuvia. Seuratkaa sivustoja ahkerasti.

Maanpuolustusnaisten liitossa on myös tapahtunut puheenjohtajien vaihdos. Sieltä olemme saaneet hyviä terveisiä, vahvasti yhteistyötä tänne meihin yhdistyksiin päin. Alkutalvi meni perinteitä noudattaen. Laskiaistapahtuma Kyyhkylässä, yhdistyksemme kevätkokous, sekä hallituksemme kokouksia kerran kuukaudessa. Saimme 23.4 olevaan jäseniltaamme MPN-liiton 2. varapuheenjohtajan Marja-Sisko Hartikan.

Tässä kevään aikana meillä on vielä jäsenilta 14.4., Lottalupaus- teatteri esityksen merkeissä, sekä 11.5 Kalevankaan maastossa kävelyä, yhdessä oloa, makkaranpaistoa jne. Ne jotka eivät jaksa kovasti kävellä, voivat istuskella laavulla ja tarinoida. Lähdetään joukolla mukaan näihin yhteisiin hetkiin. Tullaan tutuiksi. Suunnitteilla on myös yhteisiä tapahtumia yhteistyötahojemme Mikkelin Reservinupseerien ja Mikkelin Reserviläisten kanssa. Nähdään tapahtumissa ja ollaan aktiivisesti mukana toiminnassa.

Olemme saaneet myös uusia jäseniä. Se on aina hieno asia. Heille lämpimästi tervetuloa.

Nautinnollisia kevätpäiviä teille kaikille!

Riitta Roivas
puheenjohtaja